'Saya Perlukan RM150 Untuk Bantu Mak Bayar Sewa Bilik'

Kuala Lumpur - Viral di media sosial, gambar seorang kanak-kanak lelaki duduk di kaki lima Jalan Tunku Abdul Rahman (TAR) menjual beberapa barang main untuk membantu ibunya membayar sewa bilik mereka.

Gambar yang dimuat naik @therealjuzoffical itu memaklumkan, mereka menemui kanak-kanak bernama Muhd Shahfiq itu berdekatan dengan premis Boat Noodle Little Rara. Turut tertera di sekeping kad bod menjelaskan, Shafiq terpaksa meminta sumbangan orang ramai untuk membantu dia dan ibunya dalam kesusahan.

"Salam sejahtera. Saya Muhd Shahfiq, saya hendak bantu ibu saya membayar sewa bilik. Masih mencari lagi RM150. Sumbangan anda hanya Allah sahaja yang mampu membalasnya. Terima kasih dan syukur kerana memberi sumbangan ikhlas kepada saya dan ibu. Harap dapat membantu kami dalam kesusahan. Kami tak sihat lagi," tulisnya pada kad bod tersebut.

Menurut @therealjuzoffical. ibu Shahfiq sakit bernanah di otak dan bengkak hati. Bapanya pula sudah menghilangkan diri entah ke mana.

"Setiap hari dia akan duduk dan jual mainan di depan Boat Noodle Rara, Jalan Tar.

"Tahun ini Shahfiq akan menduduki peperiksaan UPSR, tetapi di waktu yang lewat begini, dia terpaksa mencari duit untuk membantu ibunya," katanya.

Bismillahirahmanirahim... Assalammualaikum #therealjuzlovers ....I would like to share this dgn you guysss semua 😭😭😭...tak tau macam mana nak cakap..hope you guysss boleh baca apa yg anak ni tulis...Jommmm sama² kita bantu anak ni...mak dia sakit bernanah diotak dan bengkak hati...ayah lari 😭😭😭😭😭..Ya Allah....Hari² dia akan duduk jual mainan depan Boat Noodle Little Rara,Jalan TAR...Tahun ni Shafiq akan menduduki peperiksaan UPSR..tapi waktu lewat mcm ni dia terpaksa cari duit utk bantu mak dia 😭😭😭😭....Ya Allah Kau permudahkan urusan mereka ini...InshaAllah..Allahuma Aameen 🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻🙏🏻 Please Share..!!!Thank you #therealjuzlovers#viral#pleaseshare#motifviral#fattzura#jombantu#singgahsahur

A post shared by THE REAL JUZ by ZARAKAYZ (@therealjuzofficial) onBagaimanapun, orang ramai yang mahu menghulurkan bantuan dan sumbangan, gagal menemui Shahfiq di lokasi yang dinyatakan. Netizen percaya Shahfiq mungkin telah diusir dari kawasan itu.

Semoga Shahfiq dan ibunya dipermudahkan segala urusan.

No comments