Tutorial Hasilkan Gambar Profil Guna Aplikasi FocusNFilters

Nampaknya dalam beberapa hari ini, pengguna media sosial seperti Facebook dan Instagram seakan-akan dilanda trend terbaru iaitu menggunakan gambar-gambar berwarna-warni seperti ini untuk dijadikan gambar profil masing-masing.

Untuk pengetahuan semua, gambar-gambar itu sebenarnya diedit hanya menggunakan aplikasi telefon pintar yang dikenali sebagai FocusNFilters dan PicsArt.

Ramai tertanya-tanya bagaimana hendak hasilkan gambar-gambar berkenaan? kepada mereka yang belum tahu jom ikut langkah-langkah dibawah seperti yang telah dikongsikan oleh saudara Muhammad Amir Iddin di laman Facebooknya.

Jom ikut langkah-langkah ini.

1. Install aplikasi PicsArt dan FocusNFilter.


2. Dah selesai install, masuk kat Picsart dan pilih gambar anda dan cari tools MAGIC

(tips saya nak nampk pic tu lawa.. saya sarankan anda makeup la sikit dan tambah barang2 mcm princess gitu sikit... sebab smua ni akan ada effect nnti setelah anda selesai edit nnti)



3. Step ni anda kena bersabar sikit sebab kena tunggu dia punya loading... step ni memang menguji kesabaran kita... sabar k... jangan baling henset plak nnti


4. Tadaaaaaaa..dah siap... gambar real ke kartun... senangkan


5. Lepastu save


6. Dah selesai save...keluar dan discard


7. Dah selesai keluar dan discard tadi hasilnya lebih kurang macam ni.... background ni saya dah save dekat apps filter n focus siap siap dah....


8. Step ni anda pilih add photo... untuk nak tempek photo yang kita dah siapkan tadi...


9. Step ni just nak adjust gmbar kita bagi nampk elok n kemas gituuuuu..... tekan tools eraser je nak adjust n padam kat area tepi tu


10. Dah setle adjust sila save.


11. Bila dah save boleh tambah nama anda di aplikasi Fokus N Filters pula, senang je kan? selamat mencuba

No comments