(9 Gambar) Pelajar UMT Maut Digilis Bas Ketika Pulang Ke Kampus

Marang - Pelajar Universiti Malaysia Terengganu (UMT) yang dalam perjalanan pulang ke kampus maut dalam keadaan mengerikan apabila digilis sebuah bas di kilometer 15, Jalan Kuala Terengganu ke Kuantan di Rhu Rendang di sini.

Kemalangan berlaku kira-kira jam 6.20 petang semalam itu, setelah mangsa, Amira Farhana Abdul Rahman, 24, dikatakan gagal untuk mengawal motosikal ditunggangnya ketika tiba di persimpangan lampu isyarat lalu terjatuh sebelum digilis bas tersebut.

Ketua Polis Daerah Marang, Deputi Superintendan Mohd Suhaimi Ali yang dihubungi Sinar Harian mengesahkan menerima laporan berkata, Amira yang beralamat dari Lorong 5 Kanan, Jalan Nibong Stesen, Dungun, dalam perjalanan dari arah Kuantan menuju ke Kuala Terengganu.

Menurutnya, sebelum kemalangan itu berlaku dipercayai ketika pemandu bas yang berusia 24 tahun yang juga memandu dari arah Kuantan menghala ke arah Kuala Terengganu berhenti di lampu isyarat persimpangan berkenaan.

"Bagaimanapun, secara tiba-tiba mangsa yang menunggang motosikal itu terlanggar pembahagi jalan di kiri jalan. Akibat pelanggaran itu, mangsa terjatuh bersama motosikalnya manakala bas yang mula bergerak," katanya.

Keadaan mangsa amat menyedihkan apabila mengalami kecederaan parah pada bahagian kepala dan disahkan meninggal dunia di tempat kejadian sebelum dihantar ke Unit Forensik Sultanah Nur Zahirah, Kuala Terengganu manakala kes disiasat di bawah Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

No comments