(17 Gambar) Kerana Video Viral, Chikaboo Kini Bergelar 'Superstar' Iklan

Burung unta yang dikesan sesat dan berlari lintang pukang di Lebuhraya Persekutuan semalam, menjadi ‘superstar’ dalam pelbagai iklan syarikat-syarikat di Malaysia.

Dikenali dengan nama Chickaboo, burung unta itu meraih populariti selepas syarikat perniagaan dan korporat menggunakan kreativiti mereka untuk tampil dengan iklan berasaskan burung tersebut yang kini sedang viral di laman sosial.

Pembuat telefon pintar, Huawei antara yang terawal menggunakan Chickaboo sebagai model iklan mereka untuk mempromosi keupayaan kamera telefon P9 keluaran syarikat itu.

Menurut iklan itu, ciri auto-fokus kamera telefon itu disifatkan sebagai “lebih cepat daripada haiwan berbulu”.

Di sebalik sindiran sama ada Chickaboo akan disaman polis kerana menyergah Lebuhraya Persekutuan, syarikat makanan Dominos Pizza, dalam iklan mereka memberikan satu kemungkinan ia berbuat demikian.

Kata iklan itu, Chickaboo bergegas untuk berbuka puasa dengan promosi pizza ‘dua untuk RM27′.Syarikat Opitcal 88 juga tidak ketinggalan dengan iklan yang berbunyi;

“Burung unta yang sebenar? Ya? Tidak? Anda perlukan kanta yang jelas untuk penglihatan yang lebih baik”.

Pembekal eksklusif perkhidmatan mel di Malaysia, Pos Malaysia mengeluarkan iklan di Facebook dengan memaparkan Chickaboo hadapan kaunter Pos Malaysia sambil berkata “Fuhh, nasib baik saya tepat pada masanya.”

Jenama-jenama lain diilhamkan menggunakan Chickaboo adalah Daisy, The Beer Factory, Digi, Vivo, Malaysiakini, Kilkenny Malaysia dan SWCorp.

Kesemua iklan tersebut menerima pelbagai respon positif daripada netizen yang rata-rata melihatnya sebagai kreativiti pemasaran cemerlang.

Ekoran paparan iklan di laman sosial, ia dilimpahi dengan ‘likes’ dan perkongsian selepas menyifatkan percubaan itu sebagai sesuatu yang melucukan serta comel.

Burung unta Chickaboo, melompat keluar dari trak pikap sewaktu dalam perjalanan di Lebuhraya Persekutuan.

Ia bagaimanapun berjaya ditangkap tanpa sebarang kejadian yang tidak diingini dan dihantar ke ladang burung unta di Wonderlands, Semenyih.

No comments